שלשול וכאב בטן איננו נעים לאף אחד אבל אנחנו בני הגיל השלישי צריכים להיזהר מחיידק הסלמונלה קצת יותר.
כדי להבין קצת יותר על חיידק הסלמונלה ולקבל הסבר למה בני הגיל השלישי צריכים להיזהר ממנו פניתי לפרופסור רפי קרסו והינה ההסבר שקיבלתי ממנו:
"יש שני סוגי סלמונלה.
הסלמונלה הנפוצה שאנחנו מדברים עליה ושהתגלתה במוצרי שטראוס ותנובה היא מחלה לא מסוכנת שגורמת לכאבי בטן ושלשולים שאנשים בריאים מתגברים עליה ובדרך כלל לא מגיעים למחלה קשה.
יש עוד סוג של סלמונלה שגורמת לטיפוס הבטן שהיא מחלה קשה אבל זו לא הסלמונלה שעליה אנחנו מדברים.
צריך להבין שאצל ילדים ותינוקות ואצל אנשים מבוגרים מערכת החיסון חלשה יותר ואז התגובות למחלה הן יותר קיצוניות.
השלשולים גורמים לאיבוד נוזלים, ואיתם לאיבוד מלחים וכתוצאה מכך למצבים של בלבול.
אצל בני הגיל השלישי יש פגיעה ברפלקס הצמא וכתוצאה מכך הם שותים פחות ובמקרים של שלשול הם עלולים להיכנס למצב של איבוד נוזלים, התייבשות, איבוד מלחים ולמצב של מחלה יותר קשה ובלבול.
לרוב מדובר במחלה שעוברת מעליה אחרי מספר ימים כשהטיפול החשוב הוא שתייה מרובה, על מנת להחזיר לגוף נוזלים שאובדים כתוצאה מהשלשול"
ד"ר חגית אולנובסקי – מומחית לבריאות הציבור מסבירה כמה דברים חשובים להתנהלות שלנו עם עופות וביצים אצלינו במטבח:
בלולי ישראל יש הרבה סלמונלה ולכן אחרי קניית עוף טרי או קפוא כשרוצים להכניס אותו למקרר לבישול מאוחר יותר או להפשרה –
- שגיאה להניח עוף שקנינו על המדף במקרר בצמוד למצרכים אחרים. חשוב לשים אותו על גבי קערה/תבנית או כל כלי שיבודד את העוף משאר המצרכים שבמקרר. הטיפול בעוף חייב להסתיים בשטיפת ידיים יסודית במים וסבון.
- שגיאה לשטוף עוף מתחת לברז מים זורמים מסבירה ד"ר חגית אולנובסקי והסיבה היא שטיפות קטנות שמכילות מים וגם חיידקים מתפזרים ועפים לכל עבר במטבח ובכך מזהמים את סביבת המטבח כמו כלים שעל השיש, כלים במתקן הייבוש ובכלל כל הסביבה שמסביב לשיש. הדרך הנכונה לשטוף את העוף היא לטבול אותו בתוך קערה עמוקה מאד או בתוך סיר עם מים רותחים. בצורה הזו אנחנו מונעים התזת רסיסי נוזלים עם חיידקים בכל המטבח.
- כדאי להשתמש בקרש חיתוך שונה לחיתוך עוף ולחיתוך ירקות. אם כל קרש יהיה בצבע שונה יהיה לנו קל להבחין ביניהם.
- גם ביצים מכילים על קליפתן הרבה מאד חיידקי סלמונלה. כשמביאים את קרטוני הביצים הבייתה רצוי להכניס את הביצים למקרר עם הקרטונים ולא להוציא את הביצים מהקרטון ולהעבירן לכל מיני כלים אחרים. נשאיר את הקרטונים סגורים ורצוי מבודדים משאר המצרכים האחרים שבמקרר עד לרגע השימוש. כל התעסקות עם הביצים רק מפזרת חיידקים.
- כשרוצים לשבור ביצים לתוך קערה צריך להקפיד שהמגע שלנו יהיה רק עם הקליפות ולא עם תוכן הביצה ולאחר סיום שבירת הביצים נוטלים ידיים היטב במים וסבון.
- שגיאה להפריד ביצים לחלמונים וחלבונים בעזרת קליפות הביצים אסור שיהיה מגע של החלבונים והחלמונים עם קליפת הביצים המזוהמת. שתי דרכים קלות להפריד ביצים בדרך קלה ובטוחה.
בדרך הראשונה אפשר להיעזר בכלי פשוט וזול לעניין. מניחים את כלי הפרדת הביצים על גבי כוס ושוברים את הביצה ישר לתוך הכלי. החלבון יורד דרך החריצים שבכלי לתוך הכוס ואת החלמון מעבירים לצלוחית או לכוס אחרת.
בדרך השנייה פשוט שוברים את תכולת הביצה לקערית. מחזיקים את כף היד כשהיא פונה מעלה מעל קערית, מפסקים מעט את האצבעות ושופכים את הביצה לתוך כף היד. החלבון נוזל לתוך הקערית והחלמון נשאר בכף היד. עכשיו אפשר להעביר אותו לצלוחית. - שגיאה לאכול ביצים שאינן מבושלות היטב. חיידק הסלמונלה מושמד בטמפרטורה של 70 מעלות לכן מאכלים המכילים ביצים שאינן מבושלות דיין מהוות סיכון. מהסיבה הזו ביצים רכות, "ביצת עין" ביצת "בנדיקט" הן כולן מאכלים כל כך טעימים אבל לא בטוחים למאכל. ביצה קשה, חביתה זהובה ומאכלים בהם הביצים מבושלות היטב הם מאכלים בטוחים.
- שגיאה להכין מיונז ביתי כיון שהביצים במיונז ביתי אינן מבושלות ולכן אינן בטוחות למאכל, כך גם כל מיני קינוחים שמכינים עם ביצים לא מבושלות.
והכי חשוב רוחצים ידיים במים וסבון ביסודיות לפני ואחרי טיפול במזון.



