Skip to content
טיפים לאפיית בצק שמרים
- אבקת אפייה לא טובה רק לאפייה היא טובה גם לניקוי במיוחד לניקוי והברקת ברזי הניקל, המקרר ואפילו השיש שלנו מכתמים.
- חשוב לערבב היטב את אבקת האפייה בתוך הבצק כי אם לא עושים זאת מקבלים על העוגה פסים חומים או אפילו חורים.
- אפשר לבדוק אם הקמח עוד טוב או לא. מכניסים חופן קמח לתוך כף היד וסוגרים את כף היד ומהדקים טוב טוב את האצבעות סביב חופן הקמח. פותחים את כף היד ובודקים: אם מתקבל גוש קמח שלא מתפורר סתם כך בלי שנגענו בו הקמח טוב. אם כשפותחים את כף היד הקמח מתפורר לאבקת קמח כפי שהיה לפני ההידוק הקמח כבר לא טוב לאפייה.
- חשוב לכסות בצק שמרים בזמן ההתפחה, אפשר לכסות במגבת, אפשר להכניס לתוך שקית ניילון רפויה ולהכניס את הקצוות שלה מתחת לקערה ואפשר להשתמש בקערה גדולה ולכסות בניילון נצמד. מתחת לכיסוי נוצר חום שחשוב להתפחה והכיסוי לא מאפשר לבצק להתייבש. ייבוש הבצק מבחוץ עוצר את התפיחה.
- אם קר במטבח בימי החורף ורוצים לעזור להתפחה אפשר להניח את הקערה עם הבצק מעל כרית חשמלית שמכוונת לחום בינוני או נמוך.
- איך יודעים שהבצק תפח מספיק: לוחצים באצבע על הבצק ועוזבים. אם השקע נעלם מיד והבצק חוזר לצורה הקודמת שלו הבצק תפח מספיק. אם השקע לא נעלם צריך לתת לבצק עוד זמן התפחה.
- אם מכינים בצק שמרים, חשוב לדעת שהשמרים רגישים לכימיקלים כמו כלור הנמצא במי הברז, ולכן מים מינרלים (או מסוננים) יכולים לעזור לשמרים לפעול בצורה יעילה יותר, מה שיכול לשפר את התפיחה.
- אם רוצים בצק שמרים אוורירי במיוחד ושגם ישמר לתקופה ארוכה כדאי להוסיף לבצק תפוחי אדמה מבושלים מגוררים דק ופשוט ללוש יחד עם שאר המצרכים לבצק. על כל 1/2 ק"ג' קמח מגררים 2 תפוחי אדמה מבושלים. כדאי לבשל את תפוחי האדמה עם הקליפה ולא לבשל יותר מידי כדי שלא יהיו רטובים. הכי טוב זה לקלף את תפוחי האדמה, לחתוך את תפוח האדמה לרבעים או שמיניות ולאדות בסלסלת אידו עד שסכין או מזלג נכנסים בקלות.
- לחם או עוגה שהתייבשו או נשארו משלשום כדאי לעטוף במגבת נקייה לחה, להכניס לתוך שקית ניילון ולהניח בצד ל 1/2 שעה. אחר כך אפשר לפרוס את הלחם ולחמם קצת בתנור.
- כדאי לשים לחם בארגז לחם. לא סתם המציאו ארגז לחם זה פשוט שומר על טריות הלחם יותר זמן. מצד אחד יש אוורור ומצד שני זה סגור ולא נותן ללחם להתייבש. לארגז הלחם כדאי להכניס גם 2 חצאי תפוח עץ או תפוח אדמה קלוף לא מבושל. אפשר להשתמש גם בשקית ניילון כאחסון ללחם וגם לתוך השקית כדאי להכניס כמה פרוסות תפוח עץ או כמה פרוסות תפוח אדמה לא מבושל.
- שווה לחכות ולחמם פרוסות לחם הטוסטר אובן או אפילו בטוסטר לסנדוויצ'ים לפעמים ממהרים ומחממים במיקרוגל והפרוסה יוצאת כמו מסטיק.
- כל לחם כדאי לאפות בלחות. מחממים את התנור לטמפרטורה גבוהה – 200º. כשהתנור חם מכניסים לתחתית התנור תבנית מתכת עם קוביות קרח או עם מים קרים. מיד מכניסים את הלחם לאפייה ומורידים את חום התנור לחום בינוני 180º. ההסבר הוא שהלחות מאחרת את יצירת הקרום הקשה שמסביב ללחם והלחם תופח יותר והופך אוורירי יותר.
- מלחם ישן עושים קרוטונים. הכי קל זה פשוט לחתוך לקוביות להשפריץ שמן רצוי שמן זית, לפזר גם קצת מלח ואפילו תבלינים שאוהבים: פפריקה, פלפל שחור, אורגנו, זעתר. מערבבים את הקוביות ומפזרים את הקוביות על מחבת גדולה ומקפיצים במחבת עם קצת שמן או חמאה עד שהקוביות מזהיבות קצת. אפשר לעשות זאת גם בתנור וחשוב כל זמן קצר להוציא ולערבב את הקרוטונים.
- כולם רוצים להכין לחם מקמח מלא אבל כשמנסים להכין את הלחם מגלים שאי אפשר לעשות לחם רק מקמח מלא כי יוצאת סוליה. לכן בדרך כלל מומלץ להכין לחם שמחצית מכמות הקמח היא קמח רגיל ומחצית מקמח מלא. אולי אפשר גם שני שליש קמח מלא אבל אז צריך שתיים שלוש לישות. ובכל זאת עושים זאת אבל אז צריך להוסיף הרבה יותר ביצים.